Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Symbolen för målet hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator SDG. 12. 3

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Alla kommuner (ovägt medel)

2003

2

1

Alla kommuner (ovägt medel)

2005

4

2

Alla kommuner (ovägt medel)

2006

4

3

Alla kommuner (ovägt medel)

2007

4

4

Alla kommuner (ovägt medel)

2008

6

5

Alla kommuner (ovägt medel)

2009

7

6

Alla kommuner (ovägt medel)

2010

10

7

Alla kommuner (ovägt medel)

2011

14

8

Alla kommuner (ovägt medel)

2012

17

9

Alla kommuner (ovägt medel)

2013

18

10

Alla kommuner (ovägt medel)

2014

22

11

Alla kommuner (ovägt medel)

2015

25

12

Alla kommuner (ovägt medel)

2016

27

13

Alla kommuner (ovägt medel)

2017

29

14

Alla kommuner (ovägt medel)

2018

30

15

Alla kommuner (ovägt medel)

2019

30

16

Alla kommuner (ovägt medel)

2020

29

17

Alla kommuner (ovägt medel)

2021

29

18

Alla kommuner (ovägt medel)

2022

29

Datakälla: Ekomatcentrum

Kommentar

De senaste åren saknas statistik för Lerums kommun, men innan dess fanns en ökande trend i andelen ekologiska livsmedel som köps in av kommunen. Lerum hamnade också på relativt höga poäng jämfört med genomsnittet för alla Sveriges kommuner och andra kommuner i länet.

Om statistiken

Statistiken kommer från Ekomatsligan, som är en ranking av landets kommuner och regioner avseende deras ekologiska inköp. Ekomatcentrum samlar varje år in statistik från offentlig sektor för att se hur utbudet av hållbar mat i allmänhet och ekologisk mat i synnerhet utvecklas. Statistiken dokumenteras och offentliggörs i en årlig rapport.

Uppdaterad: 2024-10-14