Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Symbolen för målet hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator SDG. 12. 3

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2003

4

1

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2005

4

2

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2006

6

3

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2007

5

4

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2008

8

5

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2009

9

6

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2010

11

7

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2011

16

8

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2012

18

9

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2013

21

10

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2014

24

11

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2015

29

12

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2016

32

13

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2017

32

14

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2018

34

15

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2019

33

16

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2020

34

17

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2021

33

18

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2022

32

19

Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel)

2023

30

Datakälla: Ekomatcentrum

Kommentar

2023 minskade andelen inköpta livsmedel som var ekologiska i Lerums kommun, men var fortfarande högt jämfört med andra kommuner i Sverige.

Om statistiken

Statistiken kommer från Ekomatsligan, som är en ranking av landets kommuner och regioner avseende deras ekologiska inköp. Ekomatcentrum samlar varje år in statistik från offentlig sektor för att se hur utbudet av hållbar mat i allmänhet och ekologisk mat i synnerhet utvecklas. Statistiken dokumenteras och offentliggörs i en årlig rapport.

Uppdaterad: 2025-09-25