Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.
Ekologiska livsmedel
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet
Datakälla: Ekomatcentrum
Trend:

Senaste värdet:
33 % (2023)
Utgångsvärde:
12 % (2003)
Kommentar
2023 minskade andelen inköpta livsmedel som var ekologiska i Lerums kommun, men var fortfarande högt jämfört med andra kommuner i Sverige.
Om statistiken
Statistiken kommer från Ekomatsligan, som är en ranking av landets kommuner och regioner avseende deras ekologiska inköp. Ekomatcentrum samlar varje år in statistik från offentlig sektor för att se hur utbudet av hållbar mat i allmänhet och ekologisk mat i synnerhet utvecklas. Statistiken dokumenteras och offentliggörs i en årlig rapport.
Rad-id | Färg | Beskrivning | Gräns |
---|---|---|---|
0 |
![]() |
Högt |
>32 % |
1 |
![]() |
Medel |
20–32 % |
2 |
![]() |
Lågt |
<20 % |